KOZÍ SÝRY
Z mléka, co naše kozy nadojí vyrábíme dva druhy sýrů - čerstvý sýr a nízkodohřívanou kozí goudu.
Na výrobu čerstvého sýra používáme šetrně pasterované mléko, které následně zaočkujeme kvalitní mlékařskou kulturou. Díky ní mléko (a následně i sýr) prokysává a získává svoji jedinečnou chuť. Aby z prokysaného mléka vznikl sýr, je potřeba přidat syřidlo a chlorid vápenatý. Používáme pouze mikrobiální syřidlo vhodné i pro vegetariány. Po přidání syřidla vzniká sýřenina, která se krájí a vkládá do formiček, kde okapává. Ve formičkách se sýr otáčí a získává konečný tvar. Poté se sýr solí a koření bylinkami. Jako vedlejší produkt při výrobě sýra vzniká i syrovátka. Takto vzniklý sýr si zachovává všechny příznivé účinky kozího mléka. Je lehce stravitelný, působí jako probiotikum. Je považován za součást zdravé výživy a v poslední době je označován za takzvanou superpotravinu.
Syrovátka má vysokou biologickou hodnotu. Obsahuje vápník, fosfor, hořčík, draslík, sodík a zinek. Vysoký obsah B vitamínů a vápníku má pozitivní vliv na stavbu kostí a zubů. Pravidelná konzumace kozí syrovátky zbavuje organismus škodlivých látek a spaluje tuk v podkoží. Je vynikající na léčbu různých druhů dermatitid, včetně atopického ekzému. Při léčbě ekzému se používají i koupele a obklady ze syrovátky.
Výroba goudy je o něco složitější a neobejdeme se při ní bez lisu, ve kterém se sýr lisuje. Tím se ze sýra dostává více syrovátky a zvyšuje se podíl sušiny. Sýr poté zraje ve sklepě po dobu minimálně jednoho měsíce, kde je potřeba každý den otírat slanou vodou a otáčet. Tento sýr je opravdovou delikatesou, výborný k vínu.
Čerstvé sýry, které vyrábíme:
PAŽITKOVÝ: čerstvý sýr se sušenou pažitkou, osvědčená kombinace
SÝROVÉ KOŘENÍ: sýr je ochucený o směs koření speciálně namíchanou pro dochucení sýrů. Obsahuje hořčičné semínko, kousky zelené a červené papriky, cibuli, česnek a pepř.
PEPŘOVÝ: drcený černý, bílý, zelený, červený pepř, sušená cibule, drcená paprika červená, kajenský pepř, pepř sečuánský, pepř jalapeno
PŘÍRODNÍ: bez koření a bylinek, dochucený pouze špetkou soli. Jedině tak vynikne jemná chuť čerstvého sýra