KOZÍ MLÉKO

Jak zacházet s čerstvým mlékem, pokud si ho od nás přinese domů?

Je potřeba si uvědomit, že se jedná o čerstvou potravinu, která si zachovává veškerou, přirozeně se vyskytující, mikroflóru. Dá se tedy říci, že se jedná o živou potravinu. Díky tomu mléko obsahuje mnoho vitamínů a dalších prospěšných látek. Na rozdíl od mléka z ,,krabice", které koupíte běžně v obchodních domech. Toto mléko je ošetřeno vysokou teplotou, která vše prospěšné zabíjí a z mléka dělá sterilní tekutinu, která nám sice doma vydrží i měsíce, ale ztratila mnoho prospěšného pro naše zdraví.

Proto je důležité naše čerstvé kozí mléko skladovat v lednici a zpracovat ho do 3 dnů. Pokud bychom chtěli jeho trvanlivost prodloužit, doporučuji ho ohřát na 72 stupňů Celsia a poté uchovat v lednici. Nemusíme ho převařovat, varem se zničí nejenom bakterie, ale i vitamíny. A to by byla škoda. Takto ošetřené mléko vydrží v lednici i týden.

Vyhláška našeho zákona říká, že musíme všechny naše zákazníky upozornit, aby mléko před konzumací takto tepelně upravili. A tak plníme tuto povinnost a upozorňujeme Vás, že mléko máte před konzumací pasterovat (tedy ohřát na těch 72 stupňů). My však mléko od našich koziček pijeme čerstvé.

Máme povolený prodej mléka ze dvora. Což znamená, že mléko můžeme prodávat pouze přímému spotřebiteli. Mléko zasíláme pravidelně do laboratoře, kde kontrolují jeho kvalitu a kozy musí mít splněné veterinární testy. A čas od času k nám zavítá nějaká ta kontrola, aby se úředníci vyvenčili a podívali se taky na čerstvý vzduch. A tak jsme na ně milí a snažíme se mít dost trpělivosti... Snad ji budou mít i oni (-:

Doufáme, že Vám mléko bude chutnat a mile Vás překvapí svoji chutí.

Pár zajímavostí o kozím mléce:

• Obsahuje velké množství minerálních látek, stopových prvků a vitamínů včetně vitamínu B12 a kyseliny listové.
  • Je prevencí nádorových onemocnění. Věděli jste, že koza jako jeden z mála živočichů nikdy neonemocní rakovinou a dokáže si sama vytvářet protilátky proti nádorovému bujení? Při pravidelné konzumaci kozího mléka se snižuje pravděpodobnost onemocnění rakovinou i u lidí.
  • Pozitivně působí při obnově buněk.
  • Je lépe stravitelné než kravské mléko. Je vhodné i pro ty, kteří trpí alergií na kravské mléko.
  • Působí pozitivně na zažívací trakt.
  • Je doporučeno při onemocnění plic a anémii (obsahuje velké množství železa).
  • Má příznivý vliv při léčbě onemocnění kůže, zejména atopického ekzému.
  • Mléko koz chovaných celoročně na pastvě nezapáchá takzvanou kozinou, jeho chuť je podobná čerstvému kravskému mléku.